Органската храна го поддржува здравјето на вашето дете
28 Sep

Органската храна за бебиња се прави со состојки кои се одгледуваат со употреба на практики на органско земјоделство. Овие практики даваат приоритет на здравјето на почвата, зачувувањето на водата и биолошката разновидност.

Органските фарми избегнуваат синтетички пестициди, хербициди и ѓубрива. Конвенционалната храна за бебиња, од друга страна, е направена од состојки кои се одгледуваат користејќи традиционални земјоделски практики, кои може да вклучуваат штетни хемикалии како синтетички пестициди, хербициди и ѓубрива.

Овие практики може потенцијално да ги изложат бебињата на хемиски остатоци. Органската храна за бебиња е ослободена од генетски модифицирани организми (ГМО), вештачки конзерванси, бои и вкусови. Ова значи дека кога избирате органска храна за бебиња, го храните вашето бебе со храна што е што е можно поблиску до нејзината природна состојба.

Конвенционалната храна за бебиња може да содржи ГМО и вештачки адитиви, кои некои студии ги поврзуваат со можни здравствени проблеми.

Придобивките од органската храна за бебиња

Пониска изложеност на остатоци од пестициди-  Со изборот на органска храна за бебиња, ја намалувате веројатноста вашето бебе да биде изложено на остатоци од пестициди. Студијата објавена од Националниот институт за здравје откри дека органските производи имаат значително пониски нивоа на остатоци од пестициди од конвенционалните производи.

Повисока содржина на хранливи материи-  Органската храна за бебиња може да содржи повисоки нивоа на клучни хранливи материи што му се потребни на вашето бебе за раст и развој. Студијата објавена во British Journal of Nutrition покажа дека органските култури имаат повисоки концентрации на антиоксиданси, пониски нивоа на токсични метали и пониски нивоа на азотни соединенија во споредба со конвенционалните култури.

Кога станува збор за здравјето и благосостојбата на вашето бебе, изборот на органска храна за бебиња има неколку придобивки во однос на конвенционалната храна за бебиња, од намалена изложеност на пестициди до поголема содржина на хранливи материи. Со тоа што ќе одлучите да го храните вашето бебе органски, можете да се чувствувате сигурни дека на вашето малечко му го обезбедувате најдобриот можен почеток во животот, а истовремено поддржувате одржлив и етички систем на храна.

Најгоре