Направете го вашиот појадок или салата похранливи со употреба на органски штир:
Органскиот штир е:
– Без глутен
– Содржи целосни протеини
– Лесен за подготовка
– Од органско потекло
Штирот е зрно кое ги содржи сите девет есенцијални амино киселини во количини кои се скоро двојно поголеми од количините кои се наоѓаат во оризот и пченката. Штирот е добар извор на растителни влакна, железо, селен, магнезиум, фосфор и витамин Б6. Доколку имате целијачна болест, штирот е една од многуте одлични опции за употреба на зрно без глутен!
Во поголем сад додадете 3 чаши вода и загрејте ја водата до точка на вриење. Додадете 1 чаша органски штир. Брзо промешајте, затворете го капакот и оставете содржината да се готви на тивок оган. Варете се додека не се впие водата (околу 20 минути). Нормално е варениот штир да биде леплив и грутлив. Може да се додаде во утринска каша за појадок, во салати и различни солени јадења или десерти.
штир*.
*органски сертифицирана состојка
Складирање: Да се чува на суво и ладно место.
Нето тежина: 500 гр.
Потекло: Индија.
Хранливи вредности на 100 g:
Енергија: 1643 kJ/389 kcal
Масти: 7,1
од кои заситени: 1,2
Јаглехидрати: 65 g
од кои шеќери: 0,9 g
Растителни влакна: 4,6 g
Протеини: 14 g
Сол: 0,03 g