Брусницата не е само слатко задоволство, туку е позната и како овошје кое е богато со хранливи материи. Многу луѓе сметаат дека брусницата е суперхрана поради високата содржина на хранливи материи и антиоксиданси. Истражувањата ги поврзуваат хранливите материи во брусницата со помал ризик од инфекции на уринарниот тракт и кардиоваскуларни заболувања. Брусницата содржи и многу важни витамини од групата Б (Б1, Б2, Б3, Б6), витамини Ц и Е – семоќни природни антиоксиданси и подобрувачи на активноста на имунолошкиот систем. Брусницата може да биде корисна и за спречување на заболувања на непцата.
– Имаат висока содржина на антиоксиданси
– Се користат за превенција од инфекции на уринарниот тракт
– Може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања
– Од органско земјоделство