Почитувани, поради празниците кои наближуваат и големиот број неработни денови, Ви најавуваме пролонгирана достава на Вашите нарачки. Ви благодариме на разбирањето, трпението и Ви посакуваме среќни празници! ❤️💐🍀
Е251, што е и зошто треба да го избегнуваме?
25 Sep

Sodium nitrate- Натриум нитрат е сличен на обичната кујнска сол. Најчесто, конзервансот за храна E251 Натриум нитрат се користи за производство на конзервирани месни производи или замрзната преработена храна. Натриум нитрат може да ја врати природната боја на преработеното месо. Можеме да кажеме дека овој конзерванс за храна, им помага на колбасите и месните производи да ја добијат својата карактеристична „боја на месо. Конзервансот за храна E251 се користи како стабилизатор на боја. Сепак, конзервансот E251 може да помогне да се спречи појавата и развојот на анаеробни микроорганизми. Како резултат на научни истражувања и лабораториски експерименти, беше утврдено штетното дејство за нормалното функционирање на човечкото тело. Постои листа на контраиндикации за натриум нитрат. Штетата од конзумирање на конзервансот за храна Е251 Натриум нитрат може да биде особено значајна ако некое лице страда од хипертензија, болести на црниот дроб, цревата, како и од вегетативниот систем. Покрај тоа, може да предизвика дисбиоза, холециститис, како и тешки алергиски реакции. Треба да се напомене дека кога конзервансот за храна Е251 натриум нитрат влегува во човечкото тело, хемиските својства и карактеристиките на нитратот се менуваат. Биолошки активната супстанција натриум нитрат, која е содржана во хемискиот состав на конзервансот, се претвора во канцероген. Во случај на предозирање со натриум нитрат се појавуваат следните симптоми: остра абдоминална болка, грчеви, нарушена координација на движењата, несвестица, вртоглавица и општа слабост.

Најгоре