Истражувањата покажуваат дека вештачките бои кои се наоѓаат во овошни сокови, преливи за салати, може да придонесат за проблеми во однесувањето кај децата и да доведат до значително намалување на коефициентот на интелигенција.
Студиите на животни поврзаа некои бои за храна со рак. Внимавајте на овие:
Blue 1 и Blue 2, забранети се за употреба во прехранбени продукти во Норвешка, Финска и Франција. Може да предизвика хромозомско оштетување. Може да се најдат во бонбони, житарки, безалкохолни пијалоци, спортски пијалоци.
Red 3 и Red 40. Забранети во 1990 година по 8 години дебата за употреба во многу прехранбени производи и козметика. Докажано е дека предизвикуваат рак на тироидната жлезда и хромозомско оштетување кај лабораториски животни, а исто така може да го попречи преносот на мозочните нерви. Се наоѓаат во сладолед, бонбони, пекарски производи.
Yellow 6 (Е110) и tartazine (Е102) се забранети во Норвешка и Шведска. Го зголемуваат бројот на тумори на бубрези и надбубрежните жлезди кај лабораториските животни, може да предизвикаат хромозомско оштетување. Се наоѓаат во сирење, бонбони и газирани пијалоци...