99% Природен детергент за перење на бебешки алишта
30 Oct

Како родители, ние се трудиме да ги одржуваме нашите деца колку што можеме безбедни и здрави. Особено кога се доенчиња, бидејќи нивната кожа е нежна. Затоа се насочуваме кон детергентите за перење алишта за бебиња како поблаг и побезбеден детергент за перење. Но, не секој детергент за перење за бебиња е ослободен од штетни хемикалии.

Кога помислуваме на бебшки детергент, сите помислуваме на бебешки мирис. Кога ќе кажеме колку убаво мириса на бебе. Основно правило, се што се користи за бебе НЕ треба да има интезивен мирис, освен, нели мирисите кои имаат природно потекло. Бебешката кожа е многу по сензитивна од кожата на возрасен човек. Кожата на бебето се уште не е развиена кога тоа ќе се роди. Развивањето на кожата е процес кој трае во цела прва година од животот, затоа е важно бебшката кожа да се заштити од агресивни хемикалии.

Хемикалии кои треба да се избегнуваат:

• Phosphates- Фосфатите се мешавина од природниот минерал фосфор и кислород. Тие се користат во агресивни хемикалии кои ги отстрануваат тврдокорните нечистотии. Фосфатите од детергентите за перење на бебешка облека може да предизвикаат иритации на кожа, алергиска реакција.

• Formaldehyde- Делува како конзерванс и антибактериски агенс во детергентите. Изложеноста на формалдехиди може да биде штетна по здравјето. Постојат студии кои го поврзуваат формалдехидот со канцерогени заболувања.

• Chlorine Bleach- Никогаш не купувајте детергенти за алишта кои во својот состав содржат chlorine bleach.. Има токсично дејство и за восрасните, а особено за децата и бебињата.

• Nonylphenol Ethoxylates (NPES)- Предизвикува хормонски дисбаланс и има способност да имитира хормонски функции. Лесно се апсорбира преку кожата и може да предизвика оштетување на виталните органи како што се белите дробови, срцето и црниот доб.

• UV Optical Brighteners-Ткаенината перена со оптички осветлувачи е полна со хемиски остатоци. Тие хемиски остатоци постојано се во допир со кожата на детето, предизвикувајки осип, дури и иритации на очите.

• Methylchloroisothiazolinone, methylisothiazoline- Колку што е тешко да ги изговорите и прочитате, толку се тешки за човечкиот организам. Овие се вообичаени конзерванси кои се наоѓаат во многу течни продукти. Поврзани се со токсичност на белите дробови, алергиски реакции и потенцијална невротокситност.

LAUNDRY WASHING ECO GEL FOR BABY CLOTHES SENSITIVE ORGANIC PEOPLE

99% NATURAL ORIGIN OF TOTAL

Направено со природен детергент врз основа на растителни амино киселини

• Ефикасно и нежно  ги мие  дамките од бебешката облека

• Погоден за деца со чувствителна кожа

• Ја одржува структурата, бојата и мекоста од ткаенини влакна

• Погоден за рачно и машинско перење

БЕЗБЕДНА ФОРМУЛА:

• Сензитивна

• Целосно биоразградлива формула

• БЕЗ опасни хемикалии, како фосфати, фталати, хлор, феноли, минерални масла, парабени, EDTA и NTA, оптички осветлувачи

• Еко-пријателски

• БЕЗ состојки од животинско потекло

Institute of Ethic Certification (ICEA)

ICEA, Институт за сертификација за животна средина и етичка средина, Италија ICEA Институтот за етички сертификати (ICEA) е главното тело за сертификација на природна козметика (органска козметика, биокозметика, екокосметика) во Италија. Италијанската асоцијација за органско земјоделство  и Институтот за етички сертификација, заедно со група производители, развија водечки принципи за природна и органска козметика. Козметиката, исполнувајќи ги сите строги барања на телото за сертификација, добива статус на „органска“, а пакувањето има соодветна ознака: Што контролира ICEA?

Сите фази на производство на козметика годишно се подложени на ригиден систем на сертификација. Се проверува цела низа други барања за органски производи: отсуство на вештачки адитиви, технологии на генетски инженеринг за време на производството; сè што се однесува на издувните гасови, отпадот, изворите на енергија, транспортните и санитарно-хигиенските стандарди е строго регулирано; производството и складирањето се вршат во согласност со крутите еколошки правила; ICEA инспекции (ревизија) се вршат неколку пати годишно, со патување до местото на производство; се спроведува посебен редослед на документација;

Oвозможува следење на целиот синџир од производителот на суровини до крајниот потрошувач;

Целата документација со која се регистрира приемот на суровината, нејзината обработка и испораката на готови производи се подложува на задолжителен преглед.

-Како се одгледуваат и преработуваат растенијата за органска козметика? 

Зеленчукот што се користи во органските козметички производи треба да:

да се одгледуваат во контролирани био-фарми;

да се собира под био-контрола на локации на нејзиниот природен раст;

-Одгледувањето на ECO BIO козметиката треба да се врши без:

генетски модифицирани семиња хемиски ѓубрива пестициди, фунгициди, хербициди одгледувањето треба да се врши со еколошки машини за берба

-Третманот и преработката на суровините треба да се врши без:

хемиски, синтетички конзерванси синтетизирани бои синтетизирани стабилизатори штетни технологии: 

тестирањето на животни е забрането,  забрането е да се користат суровини со потекло од животинско потекло кои се произведени што им штетат на животните, на пр. животински колаген, животински еластин итн.

синтетизирани мириси користење на пакување за складирање кое содржи ПВЦ и други полимери што содржат халогени

Најгоре