Известување: од 01.07.2024 новото работно време во продажните локации BELLINA-Капиштец и BELLINA-Настел, Тафталиџе ќе биде 09:00-21:00h Понеделник-Петок и 09:00-17:00h во Сабота
Причина плус зошто да конзумирате храна од органско потекло
31 Oct

Во најголем дел, избегнувањето на тешки метали во храната е најдобро. Некои тешки метали се многу опасни, а други се добри за нас во мали количини. Избегнувањето на големи количини на тешки метали во храната е она што е безбедно. Тешките метали природно се присутни во околината. Некои од овие метали вклучуваат елементи во трагови кои се од витално значење за организмите. На пример, мали количини на цинк, железо, селен или јод се погодни бидејќи ги регулираат телесните функции. На пример, цинкот го зајакнува имунитетот, железото го создава хемоглобинот, селенот служи како храна за мозокот, а јодот игра голема улога во функцијата на тироидната жлезда. Сепак, токсичните тешки метали (што значи оние кои се густи, тешки и кои се наоѓаат во земјината кора) може негативно да влијаат на здравјето, вклучувајќи арсен, кадмиум, олово и жива. На пример, оловото може да доведе до нарушен развој на мозокот кај децата, кадмиумот може да предизвика бубрежна болест или рак, а неорганскиот арсен може да резултира со дијабетес, срцеви заболувања или рак. Изложеноста на тешки метали во храната е многу загрижувачка за бремените и доилките и малите деца. Тие можат да ги пренесат овие токсични метали на фетусот преку плацентата и преку мајчиното млеко. И фетусот и бебињата се поподложни на овие опасни материјали поради нивниот незрел имунолошки систем. За жал, модерната човечка активност, исто така, доведе до многу поголема изложеност со покачени нивоа на тешки метали во животната средина. Овие штетни соединенија се инфилтрираат во човечкото тело преку контаминирани подземни води или храна. Тешките метали во храната може да се конзумираат од контаминација.

Изберете органска храна

За да се избегнат тешките метали во храната, многу луѓе се одлучуваат да купуваат органски зеленчук и храна. Органското земјоделство забранува употреба на хемикалии и синтетички пестициди. Како резултат на тоа, вашата храна ќе содржи повеќе антиоксиданси и помалку тешки метали. Општо земено, се вели дека органската храна содржи 68% помалку кадмиум. Освен тоа, спроведувањето на овој вид на исхрана има позитивни долгорочни здравствени ефекти бидејќи органските производи генерално не содржат штетни токсини.

Концентрациите на антиоксиданси како што се полифеноли се помеѓу 18-69% повисоки кај органски одгледуваните култури. Органските култури содржеле, во просек, 48% пониски нивоа на отровниот тежок метал кадмиум. Концентрациите на вкупниот азот се за 10% помали, нитратите за 30% и нитритите за 87% пониски кај органските во споредба со конвенционалните култури. Остатоците од пестициди се четири пати поголеми шанси да се најдат во конвенционалните култури отколку органските. 

Најгоре