Хемикалии кои треба да се избегнуват кога купувате производи за нега на бебешка кожа
08 Nov

Нашата кожа е најголемиот и најпропустлив орган во нашето тело. Трите слоја што ја сочинуваат нашата кожа се нарекуваат епидермис, дермис и поткожно масно ткиво. Додека нашата кожа служи како наш заштитен оклоп и помага да се заштитиме внатрешно од надворешните влијанија, и покрај овие 3 слоја, супстанциите сè уште можат да се апсорбираат ако се доволно мали. За жал, многу од овие супстанции се наоѓаат во секојдневните лосиони и креми за сончање, од кои некои се полни со наночестички кои се дизајнирани лесно да навлезат во ѕидовите на нашата кожа.

Кожата на бебињата е ултра чувствителена, тенка и кревка.

Кога гушкате слатко, голо бебе, тешко е да се замисли дека нивната кожа е нешто помалку од совршена. Но, кожата на секое новороденче е медицински класифицирана како физиолошки кревка. Мета-студија од 2011 година за една деценија истражување го признава овој парадокс, наведувајќи: „Иако покажува речиси совршено искуство, кожата на новороденчето е структурално и функционално незрела во споредба со кожата на возрасната кожа, подложени на процес на физичко созревање по раѓањето барем во текот на првата година од живот.

” Колку е само кревка? До околу две години, бебешката кожа е структурно слична на деликатната област под очите на возрасните. Кај 20 здрави мајки и нивните биолошки деца на возраст од 3 до 24 месеци, кожата на бебињата и малите деца е 20-30% потенка од нивните мајки.

Таа е „како отворен прозорец

Бидејќи кожата на децата е толку тенка, таа го доживува она што дерматолозите го нарекуваат зголемена „трансепидермална загуба на вода“. Превод: лесно се суши. И кога ќе се исуши, објаснува д-р Џојс Тенг, главен научен советник, педијатриска дерматологија, Медицинскиот факултет Стенфорд, неговата бариерна функција е ефикасна како отворен прозорец. Поради ова, децата можат лесно да развијат реакции на производите за нега на кожа кои содржат одредени сензибилизирачки состојки (како што се конзерванси и мирис) и хемикалиите кои се нанесуваат на површината на кожата може полесно да се апсорбираат во нивното тело. 

Кои хемикалии треба да ги избегнуваме во производите за нега на детската кожа?

• Fragrance/Parfum- Сите го обожаваме мирисот на свежо избањато бебе, ништо не мирса поубаво. НО, уживајте во слаткоста БЕЗ мириси (освен мирисите од природно потекло) бидејќи мирисот е последица на присуството на парфеми во составот на производот. Парфемите од составот на производите за нега на кожа, се поврзани со нарушување на хормоналното ниво и попречување во работата на хормоните, исто така може да предизвикаат кожни и респираторни алергии. Дури и минимални дози на хемикалии, кои го нарушуваат хормоналниот статус, може да предизвикаат проблеми во текот на животот, како што се: низок коефициент на интелегенција, застој во развојот, агресија и социјални проблеми.

• Phthalates- Зборот мирис/парфем на етикетата на производот, често крие токсичен коктел од повеќе состојки. Фталатите се дел од парфемите. Затоа, скоро никогаш нема да ги најдете наведени како посебна состојка во составот на производот. Може да предизвикаат низа здравствени проблеми. Проблеми со репродуктивното здравје и развојни проблеми, астма и респираторни проблеми.

• Parabens- Се користат како конзерванси, во козметичките производи за да се спречи развојот на бактерии. Парабените се апсорбираат преку кожата. Од кога ќе навлезат во нашето тело тие се однесуваат како хормон естроген. Естроген е женски хормон, кој е важен за сексуалниот развој и здравјето на градите. Парабените се поврзуваат, со зголемен раст на клетките на ракот на дојки. Лица со нарушена функција на штитната жлезда, треба целосно да ги исфрлат од употреба.

• 1,4- Dioxane- Се смета дека овој познат канцероген го има во повеќе од 50% од сите шампони за бебиња, особено во онии кои се означени како tear free-без солзи. Тој претставува загадувач. Во производот се појавува кога сурфактантот е етоксилиран или хемиски комбиниран, со соединението етилен оксид. Кога ќе го видите зборот лаурет, тоа значи дека производот е етоксилиран. Шампоните кои се означени како производи без солзи се етоксилирани. Може да навлезе преку кожата во бебешкиот организам. Истражувачите го поврзуваат со низа здравствени проблеми како канцерогени заболувања, репродуктивни проблеми, оштетување на бубрезите и црниот дроб. За да го избегнете не купувајте производи кои во нивниот состав ги наведуваат овие состојки: полиетилен, полиетилен гликол, натриум лаурет сулфат (ammonium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate) , ксинол, оксинол, олет, PEG.

• Formaldehyde- Формалдехидите претставуваат канцерогени материи, кои често може да ги најдете во некои производи за нега, кои се специфично наменети за бебиња. Тие може да бидат директно додадени во нивниот состав или да се ослободат од другите конзерванси. Има многу хемикалии кои спаќаат во оваа група, ќе ги избегнете така што ќе читате состав на производот и ќе барате состојки под следните имиња: formaldrhyde, quaternium-1-2, dimethyl-dimethyl (DMDM), hydantion, imidazolidinyl urea, diazolidimyl urea, sodium hydrohymethylglycinate,, 2-bromo-2-nitropropane-1,3- diol (bromopol).

• Polyethylene Glycol (PEG)- Претставува нафтен дериват кој се користи како средство за згуснување.

• Diethanolamine (DEA) Triethanolamine (TEA)- Во 1998 год. истражувачите открија поврзаност помеѓу локалната примена на DEA и ракот (тестирано на животни). Европската комисија ја забрани за употреба на DEA во козметичките производи.

• Syntetic colors- Овие бои, потекнуваат од извори на нафта или катран од јаглен, а сите тие имаат штетни здравствени ефекти.

• Triclosan- Во 2016 год. забранет е да се користи во производство на антибактериски сапуни, но неговото присуство сеуште е дозволено во пасти за заби, шампони и дезодоранси. Предизвикува пореметување на хормоналното ниво. Влијае врз развојот на фетусот.

Чувајте ја детската кожа и детскиот организам на природен начин.

Најгоре