Зошто инстант производите на JARDIN BIO се одлична брза алтернатива на здрав оброк?
23 Nov

Инстант производите најчесто во својот состав содржат долга листа на адитиви, кои најчесто треба да се избегнуваат за секојдневна употреба.

Најчесто таа листа е многу долга кај инстант производите за да ја подобрат нивната боја, нивната текстура, вкусот и мирисот, да го продолжан нивниот рок на траење по лоша цена по здравјето.

Многу различни прехранбени адитиви се развиени со текот на времето за да се задоволат потребите за преработка на храна од големи размери. Додадени се адитиви за да се обезбеди преработената храна да остане безбедна и во добра состојба во текот на нејзиното патување од фабрики или индустриски кујни, до магацини и продавници, и конечно до потрошувачите. Олеснување на брзото и практично подготвување на храната. Употребата на фосфатни адитиви во инстант овесна каша или инстант пудинг е одличен пример пример.

Адитиви се користат и за менување на сетилните својства на храната, вклучувајќи вкус, мирис, текстура и изглед. Прехранбените адитиви може да се изведат од растенија, животни или минерали, или може да се синтетизираат хемиски. Се користат неколку илјади прехранбени адитиви, од кои сите се дизајнирани да вршат одредена работа. Прехранбените адитиви можат да се групираат во 3 широки категории врз основа на нивната функција.

Средства за арома: 

Средствата за арома се хемикалии кои даваат вкусови или мириси и се додаваат во храната за да се измени нејзината арома или вкус. Тие се најчестиот тип на адитиви што се користат во храната, со стотици сорти што се користат во широк спектар на храна, од кондиторски производи и безалкохолни пијалоци до житарки, колачи и јогурт. Средствата за арома може да се екстрахираат од природни извори (на пример, растителни или животински извори) или хемиски синтетизирани. Вкусовите извлечени директно од природни извори често се нарекуваат природни вкусови. Таквите вкусови, исто така, може да се хемиски синтетизирани и понекогаш се нарекуваат идентични од природата или природата за да се покаже дека иако самата молекула на вкус природно се појавува, таа не е извлечена од својот извор, туку синтетизирана за да биде идентична. Вештачките ароми се хемикалии кои не постојат во природата, но се синтетизираат за да имитираат природни вкусови или да предизвикаат други чувства на вкус. Кулинарските состојки, вклучувајќи зачини, јаткасти плодови и сушено овошје или зеленчук, исто така можат да ја променат аромата или вкусот, но генерално не се сметаат за ароматични средства.

Ензимски препарати: 

Ензимските препарати се вид на адитив кој може или не може да заврши во финалниот прехранбен производ. Ензимите се природни протеини кои ги поттикнуваат биохемиските реакции со разградување на поголемите молекули во нивните помали градежни блокови. Тие можат да се добијат со екстракција од растенија или животински производи или од микроорганизми како што се бактериите и се користат како алтернативи на технологијата базирана на хемикалии. Тие главно се користат во печење (за подобрување на тестото), за производство на овошни сокови (за зголемување на приносот), во производство на вино и варење (за подобрување на ферментацијата), како и во производство на сирење (за подобрување на формирањето на урда).

Други адитиви: 

Други прехранбени адитиви се користат од различни причини, како што се зачувување, боење и засладување. Тие се додаваат кога храната се подготвува, пакува, транспортира или складира и на крајот стануваат составен дел на храната. Конзервансите можат да го забават распаѓањето предизвикано од мувла, воздух, бактерии или квасец. Покрај одржувањето на квалитетот на храната, конзервансите помагаат да се контролира контаминацијата што може да предизвика болести кои се пренесуваат преку храна, вклучително и опасен по живот ботулизам. Бојата се додава во храната за да се заменат боите изгубени за време на обработката или друго производство, или за да се направи храната да изгледа попривлечна. Засладувачите без шеќер често се користат како алтернатива на шеќерот бидејќи придонесуваат со помалку или без калории кога се додаваат во храната. СЗО издаде препорака против употребата на одредени засладувачи без шеќер во целина, врз основа на докази дека изгледа дека тие немаат корист за долгорочно губење или одржување на тежината и може да го зголемат ризикот од незаразни болести.

Како да знам кои адитиви се во мојата храна?

Производителите на храна се обврзани да наведат кои адитиви ги има во нивните производи, секогаш читајте го составод наведена на производот.

Органските инстант производи на  JARDIN BIO во својот состав не содржат адитиви, тие се 100% органски производ и се одлична брза замена за здрав оброк. Сепак може да се произведуваат инстант производи со одличен состав и квалитет а во својот состав да не содржат адитиви и да содржат само најквалитетни намирници, во овој случај од органско потекло што е огромна предност.

Бидејќи вашето време е исто толку скапоцено како и храната што ја јадете, Jardin  нуди избалансирани органски рецепти за да ви го олесни животот. Нивните експресни кеси, се резултат на  кулинарско знаење и вклучуваат рецепти што содржат оригинални мешавини кои се регионално инспирирани или егзотични. Откријте ги нивните комплетни оброци за две или повеќе лица, на пример нивните подготвени равиоли  кои може да се намачкаат со сирење од моцарела и да се послужат како вкусно главно јадење.
Најгоре