Известување: од 01.07.2024 новото работно време во продажните локации BELLINA-Капиштец и BELLINA-Настел, Тафталиџе ќе биде 09:00-21:00h Понеделник-Петок и 09:00-17:00h во Сабота
Внимавајте што ставате под вашите пазуви
18 Dec

Сигурни сме дека не би проголтале ниту една лажица токсични козметички состојки.

Но, на некој начин, да ги размачкате под пазувите во форма на дезодоранс или антиперспирант може да биде полошо. „Кога јадете нешто, тоа се разложува од вашиот црн дроб и дигестивен систем“ „Но, кога ќе ставите нешто на вашата кожа, има моменти кога тоа може да влезе во вашиот крвоток без да се метаболизира“. Нанесувањето нешто на вашата кожа не значи дека сето тоа ќе навлезе во вашиот крвоток, зависи од типот на хемикалијата. Но, тестовите на крвта покажуваат дека многу од супстанциите кои вообичаено се вклучени во производите како антипреспиранти, всушност, можат да го поминат епидермисот и да влезат во телото. Истражувањата, исто така, покажуваат дека некои соединенија што се користат во дезодорансот се апсорбираат и се складираат во масните клетки, кои се распространети во пределот на пазувите. Ткивото на пазувите содржи и хормонски рецептори, кои би можеле да реагираат на некои од истите состојки на дезодорансите. Поради сите овие причини, експертите се загрижени дека одредени соединенија во антиперспирантот и дезодорансот може да предизвикаат или придонесат за развојни или репродуктивни проблеми, како и рак. 

Парабени:   

Постојат многу различни парабени, кои се користат како конзерванси во дезодоранси и други производи за лична нега. Истражувањата сугерираат дека некои парабени може да се мешаат во начинот на кој вашето тело произведува и регулира естроген и други хормони. „Во дојката има ткиво чувствително на естроген, па загриженоста е дека ако ставате парабени блиску до ова ткиво секој ден, тие може да го поттикнат растот на клетките на ракот“.  Постоечките докази сугерираат дека долгорочните мешавини со ниски дози на  хемикалии - вклучително и парабени - „може да предизвикаат рак“. 

Алуминиум: 

Вообичаено се наоѓа  во антиперспирантите, овој метал може да предизвика „генска нестабилност“ во ткивото на дојката. Оваа нестабилност може да предизвика промени што може да го промовира растот на туморите или клетките на ракот. „Над 50% од карциномот на дојка започнуваат во горниот надворешен квадрант на дојката локално до регионот на пазувите“. Иако тоа не е доказ дека алуминиумот е виновен, инциденцата на рак на дојка има тенденција да се усогласи со употребата на производи кои содржат метал. Особено ако се бричите под пазувите, нанесувањето производ што содржи алуминиум на таа скршена кожа може да биде лошо по вашата здравствена состојба.

Триклосан:

Производителите на козметички производи ја додаваат оваа хемикалија на многу производи со цел да се спречи бактериска контаминација и да се убијат бактериите на површината на кожата, како во производите против акни, некои дезодоранси и антиперспиранси и во сапуните за дезинфекција на рацете. Триклосанот е толку вообичаен што 75% од Американците имаат забележливи нивоа на триклосан во нивната урина. Некои студии на животни го поврзаа триклосан со невообичаена активност на хормони.  „Постојат докази од водоземците и рибите дека триклосанот ја нарушува функцијата на тироидната жлезда, што е клучно за развојот на мозокот“

Фталати:


 Овие соединенија помагаат дезодорансот и другите козметички производи - како што е мирисот - да се залепат на вашата кожа. Тие, исто така, се чини дека ја нарушуваат „андрогенската функција“ или начинот на кој вашето тело го произведува и користи хормонот тестостерон. Иако можеби го мислите тестостеронот како строго машки хормон, жените исто така го произведуваат тој хормон и тој игра улога во одржувањето на енергијата и мускулите. „Најголемата грижа кога станува збор за фталатите е дека тие би можеле да ја нарушат репродуктивната способност кај мажите или дека можат да влијаат на развојот на фетусот кај бремените жени“. Истражувањата исто така ги поврзуваат фталатите со пониски коефициент на интелигенција и повисоки стапки на астма. 

Како да се заштитите?


Ако овие соединенија ве загрижуваат, а треба да ве загрижат, отфрлањето на сите комерцијални дезодоранси за пазувите е единствениот начин да се осигурате дека не се изложувате на потенцијално токсични хемикалии.

Конечно, купете производ на кои сте го провериле составот  за да бидете сигурни дека овие хеикалии не се дел од нивниот состав.

„Колку повеќе луѓе ги трошат своите пари на производи што не ги содржат овие хемикалии, толку повеќе производителите ќе се оддалечат од нивно користење“. Кога  купуваме производи со лош состав ние го поддржуваме нивното производство по цена на нашето здравје.

Антипреспирантите на природна база BEN&ANNA се одличен избор за тинејџери и возрасни.

- Погоден за сите типови на кожа

- Без алуминиум

- Без PEG, парабени и фталати

- 100% вегански и без глутен

- Сертифицирана природна козметика

Парфемите во составот на антипреспирантите на BEN&ANNA се од природни етерични масла!!!


Најгоре