Органската смеса за црвен фалафел од DAVERT е смеса со наут и цвекло за подготовка на вкусни фалафелни топчиња. Со шарена боја на фалафелот и некомплициран рецепт за подготовка, направивме редефинирање на ова класично јадење од блискоисточната кујна. Внесете боја во вашата чинија преку оваа препознатлива "street food" закуска во вашиот дом. Смесата за топчиња од наут е доволна за 16 фалафелни топчиња.
Начин на подготовка: Содржината од ќесичката се истура во сад, се додава 230 ml врела вода и се остава смесата да набабри околу 15 минути. Со влажни раце од тестото се формираат 16 мали топчиња. На врело масло се пржи фалафелот од сите страни се додека не добиете златно-кафеава боја.
Наш совет: Фалафелот може да се подготви и на скара. Едноставно од смесата формирајте плескавици, премачкајте ги со малку масло и испечете ги на скара.
Состав: Смеса од наут* (59%), оризови снегулки*, кромид*, морска сол, цвекло*, ким*, магдонос*, коријандер*, бибер*, лук*, сончогледово масло*.
*од сертифицирано органско земјоделство
Може да содржи траги од кикирики, јаткасти плодови и сусам.
Складирање: Да се чува на ладно и суво место.
Хранливи вредности на 100 g сув производ; подготвено по топка¹:
Енергија: 1460 kJ/346 kcal; 178 kJ/42 kcal
Масти: 5,1 g; 1,2 g
од кои заситени: 0,7 g: 0,1 g
Јаглехидрати: 57 g; 5,8 g
од кои шеќери: 4,5 g; <0,5 g
Растителни влакна: 9,5 g; 1,4 g
Протеини: 13 g; 1,5 g
Сол: 2.5 g; 0,36 g
¹ Кога се подготвува со масло. Една подготвена топка = приближно 22 g.
Оставете коментар